Musiikkijuhla Sommelon ohjelma on julkaistu

Musiikkijuhla Sommelon ohjelma on julkaistu

Tänä vuonna Kuhmo kantaa suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupungin titteliä ja Musiikkijuhla Sommelo on kulttuuripääkaupunkivuoden päätapahtuma. Festivaali toteutuu koko viikon mittaisena, ja suomalais-ugrilaiset kieli- ja kulttuurialueet ovat laajasti esillä musiikkijuhlassa. Sommelon avajaiset järjestetään maanantaina 26.6. klo 10 Kuhmon torilla. Avajaisissa esiintyvät kansanmusiikkia soittava pohjoispohjanmaalainen yhtye Rällä, sekä Siaudela, joka soittaa perinteisiä liettualaisia kansanlauluja.

Pohjoiset kulttuurit esillä musiikkijuhlassa

Suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden johdosta, ohjelmassa painottuvat erityisesti pohjoiset kulttuurit. Musiikkia kuullaan kolmelta saamelaisartistilta- ja bändiltä. Tiistaina 27.6. ohjelmassa on pohjoissaamelainen Solju, jossa äiti Ulla Pirttijärvi ja tytär Hildá Länsman sekä luovat dialogia perinteisen ja modernin saamelaisen kulttuurin välille, että nivovat yhteyksiä eurooppalaiseen kokeilevan popmusiikkiin. Keskiviikkona 28.6. Sommelossa esiintyy uumajansaamelainen laulaja-lauluntekijä Katarina Barruk, joka on tällä hetkellä yksi kiinnostavimmista modernin saamelaismusiikin tekijöistä. Barruk laulaa uhanalaisella uumajansaamen kielellä, joka on hänen äidinkielensä. Laulujensa avulla hän pyrkii elvyttämään kielen käyttöä. Suõmmkar on yhtye, joka yhdistelee vanhaa, kolttasaamelaista perinnemusiikkia nykyaikaiseen maailmanmusiikkiin.

Suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden Isot Iltamat

Suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden innoittamana torstaina 29.6. Kuhmon Kalevala-hotellissa järjestetään suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden Isot iltamat. Tapahtuma kantaa nimeä Piot, jossa lavalle nousee Ilona Korhonen Ensemble. Korhonen on säveltänyt ja sovittanut vanhojen Itämeren alueen laulutavoille ja perinneteksteille uskollisen kuoroteoksen, jossa soi itämerensuomalaisen laulutavan tukkia tutisuttava voima. Ilona Korhonen Ensemblen kaikki laulajat ovat ammattimuusikoita, kansanlaulajia ja musiikin maistereita sekä tohtoreita.

Kattava seminaaritarjonta

Tämän vuoden Sommelon ohjelmassa on myös seminaareja, joissa käsitellään suomalais-ugrilaisen alueen kieliä ja kulttuureita. Seminaarisarja aloitetaan maanantaina 26.6. teemalla Kulttuurimatkailun mahdollisuudet.Tiistaina 27.6. Kuhmo-talon Pajakkasalissa käsitellään suomalais-ugrilaisten kielten ja kansojen tilannetta Venäjällä. Keskiviikkona 28.6. kuullaan kveenien ja metsäsuomalaisten kielen ja kulttuurin tilanteesta. Perjantain 30.6. seminaarissa aiheena on karjalan kieli Suomessa.

Sommelon päättää konsertti Kuhmon kirkossa sunnuntaina 2.7. Päätöskonsertissa kuullaan Minä&Sisko kansanmusiikkiduon sisarusten Ulla-Sisko Jauhiaisen ja Eeva-Leena Ahopellon musiikkia. Duon musiikissa kuuluu lapsuuden musiikillinen maisema, kuten perinteinen pienkantelemusiikki ja siionin virret sekä elämän varrelta mukaan tarttuneita säveliä mm. Eteläisestä ja Itäisestä Afrikasta, sekä Virosta.

Sommelon kursseissa uutuuksia

Kuhmon suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden innoittamana Sommelon kurssitarjonnasta löytyy tänä vuonna karjalan kielen kurssi (vienankarjala), sekä kansainvälinen kantelekurssi, jossa opettajina ovat Hanna Ryynänen ja Eva Väljaots. Aikaisempien vuosien tapaan, tarjonnasta löytyy myös Kansantanssiseura Kuhmon Keiketyksen kansantanssikurssi, sekä runolaulukurssi.

Sommelon kulttuurimatka

Sommelon kulttuurimatka suuntautuu tänä vuonna Viroon. Matkalla vieraillaan Tartossa ja Setomaalla. Teemana on suomalais-ugrilainen kulttuuri.

Tarkemmin ohjelmaan voi tutustua osoitteessa: sommelo.net

Ajankohtaista Kuhmon suomalais-ugrilaisen
kulttuuri­pääkaupunki­vuoden tapahtumissa