Mikä nyt eteen? Seminaari suomalais-ugrilaisen kansainvälisen yhteistyön tilasta

Mikä nyt eteen? Seminaari suomalais-ugrilaisen kansainvälisen yhteistyön tilasta

Suomi–Venäjä-seura järjestää yhteistyössä Kuhmon suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden kanssa ajankohtaisseminaarin kansainvälisen suomalais-ugrilaisen yhteistyön tilasta nykyisessä maailmantilanteessa. Seminaari järjestetään Kuhmo-talossa perjantaina 16.6.2023 klo 12.15–13.45. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Seminaarissa kuullaan puheenvuoroja ja keskustelua eri näkökulmista. Runolaulu-Akatemian johtaja Pekka Huttu-Hiltunen esittelee suomalais-ugrilaista kulttuuripääkaupunkivuotta Kuhmossa. Järjestöpäällikkö Riku Savonen Suomi–Venäjä-seurasta avaa, miten Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on vaikuttanut suomalais-ugrilaisiin kansainvälisiin verkostoihin. Kääntäjä, Karjalan kielen kodi – yhdistyksen kunniapuheenjohtaja Olga Gokkoevalta kertoo karjalan kielen kuulumisia Suomesta ja Venäjältä. Tarton yliopiston suomalais-ugrilaisen laitoksen emeritusapulaisprofessori ja suomalais-ugrilaisen konsultaatiokomitean alkuperäisjäsen Tõnu Seilenthal tuo terveiset Virosta, miten maan aiemmin vilkas kansainvälinen sukukansayhteistyö nyt voi.

Seminaarin jälkeen osallistujille esitellään Kuhmon kesämuusikkotoimintaa ja klo 14.45-15.30 on avoin musiikkiesitys, jossa esiintyvät: Pekka Huttu-Hiltunen (runolaulu) ja Duo Pietari Willey (sello) ja Johannes Ruotsalainen (piano).

Seminaari on samalla osa Suomi–Venäjä-seuran Ajankohtainen Venäjä – viikonloppua Kainuussa, johon kuuluu seuran edustajakokous Kajaanissa 17.6. sekä muuta oheisohjelmaa.

Taustaa: Suomalais-ugrilaisuus on kielisukulaisuutta. Uralilaiseen kieliperheeseen kuuluvat suomi, viro, unkari, saamelaiskielet, karjala, vepsä, vatja, inkerikko, seto, mordvalaiskielet ersä ja mokša, mari, udmurtti, komi, komi-permjakki, hanti, mansi, nenetsi, enetsi, nganasan ja selkup. Suomalais-ugrilainen kansainvälinen yhteistyö vilkastui 1990-luvulla suomalais-ugrilaisten maailmankongressin ja konsultaatiokomitean toiminnan kautta. Ukrainan sodan aikana viralliset yhteistyömuodot Venäjälle ovat myös sukukansa-asioissa olleet katkolla.

Lisätietoja:

Kuhmo: Kuhmon suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden pääsihteeri Maiju Okkonen maiju.okkonen@runolaulu.fi +358413107285

Suomi–Venäjä-seura, järjestöpäällikkö Riku Savonen riku.savonen@venajaseura.com +358503281420

Ajankohtaista Kuhmon suomalais-ugrilaisen
kulttuuri­pääkaupunki­vuoden tapahtumissa